Koreaanse street food: Tteokbokki
Tteokbokki is een populaire, hete Koreaanse snack met als hoofdingrediënten tteok (gestoomde rijstcake) en gochujang (rode peper-pasta).
Na de Koreaanse oorlog (1950 – 1953) werd tteokbokki snel populair. In de loop der jaren ontstonden er verschillende variaties door het toevoegen van diverse ingrediënten zoals, mandu, eomuk, gekookte ei, ramyeon en zelfs kaas.
Teok is ook wel beter bekend als Korean rice cakes. Een deeg van water en rijstmeel, kleefrijstmeel of een mengsel van die twee wordt eerst gestoomd en daarna een tijdlang gekneed zodat de gluten goed vrij komen van het deeg super elastisch en plakkerig wordt. Daarna worden er slierten van gedraaid die in stukjes worden gesneden. De structuur is een beetje plakkerig en heeft de smaak van rijst.
In Korea word het in kleine, goedkope porties verkocht in papieren bekertjes en word daar gegeten met een tandenstoker. Deze porties zijn vooral populair onder scholieren
Hieronder vind u een makkelijk recept voor 4 personen en is klaar in 20 minuten.
Wat is er nodig?
- 500g rice cake sticks
- 3 el gochujangpasta (of tomatenpuree en een beetje Harissa du cap bon gemengd)
- 1 el chili-vlokken
- 1 el suiker
- 3 lente-uien (Grofgesneden)
- 4 hardgekookte eieren
We hebben nu alles wat we nodig hebben, dus laten we aan de slag gaan!
- Breng een grote pan met water aan de kook. Kook de rijssticks 2 minuten en giet het water af.
- Meng de gochujangpasta, de chili-vlokken en suiker in een kom.
- Doe de saus in een verwarmde pan, voeg daarna de rijststicks en lente-uien toe. Roer voorzichtig tot het mengsel begint te koken, draai het vuur vervolgens naar middenlaag.
- Blijf nu roeren tot dat de rijststicks zacht zijn geworden en de saus wat ingedikt is. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.
- Voeg als laatste de hardgekookte eieren toe en laat ze 1 minuut meekoken.
- Schep met een lepel de rijststicks, de saus en een ei uit de pan en doe dit in een bakje.
- En nu lekker genieten!