Spätzle met ui, spek en Emmentaler kaas
Een heerlijk maar simpel gerecht en dit keer blijven we dichtbij huis, namelijk (onder andere) regio Elzas. Spätzle is een pasta soort gemaakt van verse eieren en komt niet alleen voor in de keuken van de Elzas, maar ook in die van Zuid-Duitsland, Moselle, Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije en Slovenië. Deze keukens hebben één ding gemeen en dat is dat ze alle de combinatie van ui, spek en kaas gebruiken en deze combinatie is hemels.
Dit heb je nodig (voor 2 personen):
- Spätzle van Valfleuri
- 1 (rode) ui
- 150 g gerookte spekreepjes
- 2 knoflookteentjes
- Geraspte emmentaler kaas
- Champignons
- Gedroogde peterselie
- Zout en peper naar smaak
En zo maak je het:
- Laat het water voor de spätzle koken en kook de spätzle zo’n 13 - 15 minuten
- Pel ondertussen de ui en knoflook
- Halveer de ui en snij in halve ringen. Pers de knoflook of snij heel fijn
- Bak de gerookte spek in een droge koekenpan (er komt al genoeg vet vrij) en voeg na ongeveer 5 minuten bakken de gesneden ui en knoflook toe.
- Snij ondertussen de champignons fijn en bak mee
- Leg de spätzle op een bord en schep het spek ui mengsel hierboven op.
- Maak af met geraspte emmentaler kaas en gedroogde peterselie
Variatie tips:
Hou je van knapperige ui? Bestrooi de gesneden ui halve uiringen met bloem en zeef de overtollige bloem eraf. Bak ze vervolgens in hete olie tot ze beginnen te kleuren en laat ze daarna uitlekken op een keukenpapier totdat ze knapperig zijn.
Veel kookplezier,
Liefs Anouska (@foodbyanous)